O mně

Moje fotka
Jsem milovník prvorepublikové nostalgie, dam v rukavičkách a pánů ve fracích, filmů pro pamětníky, starodávných fotek, rodinných památek, starožitných kousků a hlavně příběhů, které se staly...

pátek 13. dubna 2012

Babiččina zahrádka - fine sawing by Tony - sedák na židli


U Zieglerů se pilně pracuje na domečku a Tony nemá vůbec čas na tvoření. Provázkovací stroj stojí zaprášen a i když by zakázek na provázky bylo hodně, bohužel mají některé věci přednost. Na Tony ale přišel kutící absťák, a tak si aspoň vzala po večerech do rukou práci, která nevyžaduje tolik místa a nedělá tolik hluku jako provázkovací stroj. Dokonce nedělá ani tolik hluku jako stroj šicí - to jen totiž na malou chvilku, když už se jde do finiše....
Potřebujete nějaké zbytky látek - třebas babiččinu zástěru, kus hadříku od kamarádky Simple, nějaké kousky vyhrabete v zásobách a něco možná i dokoupíte.
Všechno pěkně vyperte a vyžehlete a začněte k sobě ladit - já jsem nakonec vrchní kousek z babiččina šátku nepoužila.
Vyrobte si velkou hromádku šestiúhelníků - jak budou velké záleží na výsledném výrobku, já jsem na sedák použila poloměr v kružítku 3 cm. Kružítkem na čtvrtce uděláte kružnici a stejný poloměr pak nanášíte po kružnici, kterou takto rozdělíte na stejné dílky - ty pak pomocí pravítka spojíte. Ostatní šablonky pak obkreslíte podle této základní. Vyrobte si i šestiúhelník větší cca o 1cm v poloměru než je původní šablona.
Větší šablonku překreslíte na látky a vystříháte šestiúhelníky, na to přiložíte hotové menší šablonky a pomocí stehování ohnete přečnívají látku do rubu, takže vlastně každou papírovou šablonku jakoby látkou obalíte.
Takhle to vypadá zblízka...
Nejdřív si hotové kousky rozložte a poskládejte barvy podle libosti. Až budete s kompozicí spokojení, otočte si kousky a na rubu označte - já třebas čísluju řady zleva doprava. Pak sešijete v ruce drobným stehem jednotlivé kousky do řad - přiložte sousedící kousky lícem na líc sousedící stranou a jehlu vedete těsně v okraji, takže nepropichuje šablonky. Řady sešijete v plochy a máte tzv. top. Z rubu nyní vyndáte papírové šablony. Pokud se vám moc neohnou, dají se většinou použít ještě na jedno takové šití. Top položíte na vatelín a pod vatelín použijete nějakou látku. Prošíváte opět ručně každý kousek přes všechny tři vrstvy drobným předním stehem - quiltujete. Bez náprstku ani ránu! Hotový "sandwich" pak sešijete třebas s kusem lnu jako já - nebo s jinou látkou - a už na stroji do podoby polštáře;)
Nezapomeňte na nějaké polštářové zapínání - tady je všitý zip.
Své výrobky nezapomeňte opatřit pěkným štítkem s vaším jménem;) Jak na štítky se dozvíte třeba tady.
Konečně hotovo - jen dovnitř povlaku dát nějakou vycpávku. Já jsem chtěla sedák na židli, takže jsem si klasický polštářek ze syntetického rouna (Ikea za 19Kč) sežehlila přes mokrý ručník žehličkou víc naplacato - rouno lehne a zpevní se.
Je to víc práce než sešít na stroji pár kousků. Ale po šití obrovských přehozů  a dek patchworkovou metodou na stroji mě tahle původní starodávná recyklační patchworková  metoda nadchla a směle se pouštím do dalších polštářů i sedáků - stroj  můžu vytáhnout až v samém závěru a šití si lze sebou nosit kamkoliv. Vejde se mi totiž do kabelky. A to by se stroj nevešel;)

Přeju hezké dny
Tony