Vypadají trochu zvláštně, a to díky super surovině - máku. Kdysi jsem jedla makové lívance v mé oblíbené kavárně, ale ty byly i s ovesnými vločkami. Nic proti vločkám, ale vzhledem k tomu, že jsem alergik na lepek a další v obilovinách (neplést s celiakií), tak mi nezbývá, než experimentovat. Nejradši peču z mandlové mouky, ale taky z dalších, jako je pohanková nebo v tomto případě maková. Krom pohankové si mouky vyrábím sama, stačí totiž výkonný mixér (ne ponorný) a během pár sekund máte jak makovou, tak mandlovou, kokosovou, lněnou atd. O lepší ceně nebudu ani mluvit. Tyhle "mouky" mají vyšší obsah přirozeného tuku, proto je lepší si umixovat jen potřebné množství a nedělat je do zásoby, aby vám nežlukly.
Následující recept je pro všechny fit maniaky, keto, proteinové, gluten a sugar free blázny;)
Suroviny (na 20 malých lívanečků, cca 4 porce k snídani):
cca 150 g máku
1 lžíce lněných semínek
3 vejce
2 vrchovaté polévkové lžíce tvarohu (nebo 3 lžíce jogurtu)
asi 100 ml mléka (může být i rostlinné)
špetka soli
špetka prášku do pečiva (bezfosfátový) - lze vynechat,jen nebudou tak nadýchané
čerstvé nebo mražené ovoce a tvaroh nebo jogurt na ozdobení
malá lžička ghí nebo kokosového oleje na smažení (pokud máte kvalitní pánev, tak lze vynechat)
Postup: V misce metlou rozmíchejte vejce s tvarohem (nebo jogurtem), přidejte mléko. Mák a len umixujte a jemnou mouku a postupně za stálého míchání vmíchejte do směsi, aby mělo těsto konzistenci hustou, ale stále ještě tekutou, prostě lívancovou. Nakonec vmíchejte sůl a prodopeč.
Smaží se buď na trošičce ghíčka nebo kokosového oleje nebo úplně bez tuku, co lívanec, to jedna polévková lžíce, spíše pomaleji (ne z prudka), aby se propekly. Nakonec zdobíme tvarohem nebo jogurtem, čerstvým nebo mraženým ovocem. Já jsem tentokrát použila směs lesních a zahradních bobulí, které jsem na pánvi nechala trochu povolit.
Dobrou chuť a hezké dny přeju;)
Tony
Vypadají skvěle, Tony.
OdpovědětVymazatRáda vyzkouším!
Přeji jen hezké dny, Helena